Sunday, October 24, 2010

ကြ်န္မရဲ႕ ဟင္းခ်က္နည္း


ကြ်န္မရဲ႔ဟင္းခ်က္နည္းကေတာ့ ခ်က္မယ္႔အခ်ိန္ေရာက္ရင္ ၿမန္ၿမန္ခ်က္ႏိုင္ေအာင္ ၿပင္ဆင္ထားတာပါပဲ။ ကြ်န္မက မခ်က္ခင္ညမွာ ေနာက္ေန႔ခ်က္ဖို႔အတြက္ ၿပင္ဆင္ထားေလ႔ရွိပါတယ္။ ပန္းကန္ထဲမွာ အစီအရီ ထည့္ ထားလိုက္ပါတယ္။ ေနာက္ေန႔ ခ်က္မယ္႔ အခ်ိန္ေရာက္ေတာ့ ေကာက္ၿပီးထည့္လိုက္ရုံပါပဲ။ ပိုၿမန္တာေပါ႔။

ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ၿဇဴ၊ ဂ်င္း၊ ငရုတ္ပြေၿခာက္ အားလံုးကိုေထာင္းထားၿပီး ၁ပတ္စာ ၿပင္ဆင္ထားတာပါ။ ၁ပတ္စာ ဆိုေပမယ့္ ၁ခါ၁ေလ ၁ပတ္မၿပည့္ခင္လည္းကုန္တတ္ပါတယ္။ ကိုယ္ခ်က္တဲ႔အေပၚမွာမူတည္ပါတယ္။ အသား၊ ငါးကို ခ်က္မယ္႔ေန႔ မတိုင္ခင္ ညမွာ ဟင္းခ်က္မယ္ဆိုရင္ ဆား၊ ဆႏြင္း၊ အခ်ိဳမႈန္႔ထည့္၊ အခ်ိဳခ်က္မယ္ ဆိုရင္ ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႔၊ ပဲငံၿပာရည္ အၾကည္၊ ပဲငံၿပာရည္ အေနာက္၊ ခရုဆီထည့္ၿပီး ႏွပ္ထားလိုက္တာပါပဲ။

ၾကိတ္စက္နဲ႔ ၾကက္သြန္နီ အၾကီးၾကီး ၆ခုခြာ ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္ၿဇဴ ၁ဥခြာ ပါးပါးလွီး၊ ဂ်င္း လက္ ၃ဆစ္ ပါးပါးလွီး၊ ငရုတ္ပြေၿခာက္ကို ေရစိမ္၊ အခြံခြ်တ္၊ အေစ႔ထုတ္ ၿပီးရင္ အားလံုးကိုၾကိတ္လိုက္ရင္ ပံုမွာၿပထားတဲ႔အတိုင္း ေတြ႔ရ မွာပါ။

ငရုတ္ဆံုကေတာ့ ငပိရည္ေဖ်ာ္တဲ႔ အခါ၊ မန္က်ည္းသီးစိမ္းေထာင္းတဲ႔ အခါပဲသံုးၿဖစ္တယ္။ ၁ခါ၁ေလ မလုပ္ခ်င္ရင္ Blander နဲ႔ ၾကိတ္လိုက္တာပဲ။

ဆီသတ္ခ်က္မယ္ ဆိုရင္ ၾကက္သြန္ နီ၊ ၾကက္သြန္ၿဇဴ၊ ဂ်င္း၊ ငရုတ္ပြေၿခာက္ ေထာင္းထားၿပီးသား ထည့္လိုက္ တာပါပဲ။ ဥပမာ - ၾကက္ သားဟင္း၊ ၀က္သားဟင္း။ ဆိတ္သား၊ အမဲသား ခ်က္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေမြးေအာင္ ကရေ၀းရြက္၊ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္၊ ဖလာေစ႔ ဟင္းေမႊးမဆလာ ထည့္လိုက္တာပါပဲ။ အဲဒီဟင္းေတြခ်က္မယ္ဆိုရင္ ဂ်င္းကေတာ့ ပံုမွန္ထက္ ပိုထည့္ေပးရင္ေကာင္းပါတယ္။

ၿမစ္ခ်ဥ္ ႏွင္႔၀က္သားဟင္း၊ ပုဇြန္ဟင္း၊ ငါးေၿခာက္ဟင္း၊ ငါးႏွင့္ပတ္သက္တာ မွန္သမွ်ေတြကို ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္ သြန္ၿဇဴ၊ ဂ်င္း၊ ငရုတ္ပြေၿခာက္ ေထာင္းထားၿပီးသား အၿပင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး စိပ္ၿပီး ဆီသတ္ထည့္တာပိုေကာင္းပါ တယ္။ ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင္႔ၿခမ္းၿပီးသားပါ ထည့္ေပးပါ။ ဆီၿပန္ၿပီ ဆိုလ်င္ အေပၚကေန နံနံပင္ အုပ္ပါ။

အခ်ိဳခ်က္မယ္ဆိုရင္ ၾကက္သြန္နီ ေလးစိပ္စိပ္၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ပါးပါးလွီး၊ ဂ်င္း လက္၁ဆစ္ ပါးပါးလွီးၿပီး ခ်က္မယ္ ေန႔ မတိုင္ခင္ညမွာ ၿပင္ဆင္ထားလိုက္ပါတယ္။ အသား၊ ငါးေတြကိုေတာ႔ ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႔၊ ပဲငံၿပာရည္ အၾကည္၊ ပဲငံၿပာရည္ အေနာက္၊ ခရုဆီထည့္ၿပီး ၁ညႏွပ္ထားပါတယ္။

ဟင္းရြက္ေတြကိုေတာ့ ၾကက္သြန္ၿဇဴ ဓားၿပားရိုက္ၿပီးေတာ့လည္း ေၾကာ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီး ၿပီးေတာ့ လည္းေၾကာ္ပါတယ္။

အရည္ေသာက္ကိုေတာ့ ၾကက္သြန္ၿဖဴ၃မႊာေလာက္ဓားၿပားရိုက္၊ငပိစိမ္းစားထည့္၊ ပုဇြန္ေၿခာက္မႈန္႔ထည့္ပါ တယ္။

ခ်ဥ္ရည္ဟင္းက်ေတာ့ ထံုးစံအတိုင္း ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ၿဇဴ၊ ဂ်င္း၊ ငရုတ္ပြေၿခာက္ အားလံုးကို ဆီသတ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး စိပ္ထားၿပီးသားထည့္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏြမ္းၿပီဆိုလ်င္ ငါးေခါင္းထည့္ (ကို္ယ္ၾကိဳက္တာ ထည့္လို႔ရပါ တယ္)။ ၅မိနစ္ေလာက္ထား၊ ၿပီးမွ ေရေႏြးထည့္ပါ။ ငပိစိမ္းစား အနည္းငယ္ထည္႔၊ မန္က်ည္းမွည္႔ေလး အရည္ေဖ်ာ္ထည့္ေတာ့ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း ၁ခြက္ရေရာ။

ကြ်န္မဟင္းခ်က္ရင္ ေရထပ္ထည့္ဖို႔လိုရင္ က်ိဳထားၿပီး ပူေနေသာ ေရေႏြးပဲ ထည့္ပါတယ္။ ေရေအးထည့္လိုက္ တာနဲ႔မတူပါဘူး။ ေရေအးထည့္ၿပီးခ်က္ရင္ အသားကဆိတ္ေတာက္ေတာက္ ၿဖစ္တတ္ပါတယ္။ တနည္းအားၿဖင့္ စားမေကာင္းပါဘူး။

ဒါေတြကကြ်န္မဟင္းခ်က္ရင္ဘယ္လိုခ်က္သလဲဆိုတာအားလံုးကို သိေစခ်င္ေသာရည္ရြယ္ခ်က္ၿဇင္႔ေ၀မွ်တာပါ။

4 comments:

KhinU Khine said...

thanks very much for sharing your cooking techniques.

May said...

အမ ၾကက္သြန္နီကိုၾကိဳခြါထားတာ မေကာင္းဘူးလို ့ ၾကားဖူးတယ္..သူကေလထုထဲမွာရွိတဲ့ bacteria ေတြကို စုပ္ယူလို ့တဲ့...အိမ္ကအမဆိုရင္ ၾကက္သြန္နီခြါျပီးသားကို fridge ထဲမထည့္ဘူး ေသခ်ာသြားေအာင္ google မွာ browse လုပ္ၾကည့္လိုက္ပါအံုး..

Anonymous said...

ဒီပို႔စ္က ၾကာၿပီဆိုေတာ့ ေျဖမွ ေျဖပါေတာ့မလား။ က်ေနာ့ အခက္အခဲက ၾကက္သြန္နီကို မမႊန္ေအာင္ ဘယ္လို လုပ္ရသလဲ ေျပာျပပါခင္ဗ်ာ။ က်ေနာ္ အသုပ္လုပ္တိုင္း မႊန္စပ္ေနလို႔ပါ။ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

Anonymous said...

အမသူမ်ားေတြေျပာတာကေတာၾကက္သြန္နီကိုခြာျပီးတညသိပ္ျပီးမွဆိုလံုးဝမစားသင့္ဘူးလို႔ေျပာၾကတယ္